Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

Βλέπω τον Θάνατο ΣΟΥ

Στις μπλογκοδιαβάσεις μου του τελευταίου εξαμήνου με αφορμή εγκληματικές ενέργειες που τελέστηκαν στην χώρα και στην πλειοψηφία τους ήταν απεχθείς σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξοργίσουν αρκετά μέλη της κοινωνίας μας (άγριες δολοφονίες, συμμετοχή σε κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας) από αναρτήσεις και σχόλια παρατηρώ μία αύξηση των φωνών που θεωρούν τη θανατική ποινή ως μέσο επιβολής το λιγότερο επιβεβλημένη και μάλιστα τελούμενη με βάναυσους τρόπους (πχ. λιθοβολισμός) θεωρώντας ότι μόνο έτσι κατευνάζεται το περί κοινού αίσθημα δικαιοσύνης.

Η ανησυχία μου για αυτό το σοβαρό θέμα επιτείνεται ειδικά τελευταία από την άνοδο της ακροδεξιάς (Ευρωεκλογές 2009) όπως αυτή πολύ επιτυχημένα καλυμένη (1),(2) εκφράζεται από τον πολ. σχηματισμό ΛΑ.Ο.Σ. και τον αρχηγό του Γ. Καρατζαφέρη, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοια κινήματα είναι εναγκαλεισμένα με πράξεις βίας απέναντι σε ότι απορρίπτουν ή εναντιώνεται στα ιδεώδη τους. Μπορεί από τα λόγια σε τέτοιες πράξεις να υπάρχει σημαντική απόσταση όμως με την επίτευξη κρίσιμης μάζας υποστήριξης αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης ανάμεσα στη μάζα αυτή  αυτών που έχουν διανύσει την απόσταση και δεν χρειάζονται παρά ένα μικρό σπρώξιμο από τη μάζα πίσω τους για να περάσουν στη χειροδικεία και να κρυφτούν ξανά σε αυτή. Εκτίμηση μου ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στο σημείο αυτό του μονοπατιού αλλά σίγουρα έχουμε ξεκινήσει να το διαβαίνουμε.

Προτού προχωρήσω στο κυρίως θέμα της ανάρτησης (η θανατική ποινή) θέλω να κοντοσταθώ στη σύνδεση που γίνεται άθελα ή ηθελημένα μεταξύ Διαδικτύου και παιδικής πορνογραφίας (ή άλλων εγκληματικών ενεργειών με παρόμοιες προσπάθειες τέλεσης μέσω Διαδικτύου). Η έλλειψη γνώσεων για ένα τόσο σύνθετο τεχνολογικό μέσο και ο φόβος που προκαλεί το άγνωστο μετατρέπονται στα χέρια ανεκπαίδευτων και ανήθικων "δημοσιογράφων" σε μέσο διασποράς τρομολαγνείας σε μία μάζα ακροατών και θεατών ηλικιακά και νοητικά παρωχημένη. Μπορεί το νέο μέσο ως κύριος φορέας της ψηφιακής εποχής μας να διευκολύνει την επαφή και την συναλλαγή υλικού σε κυκλώματα τα οποία θέλουν να μείνουν συμβατικά αθέατα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως η δυνατότητα απόκρυψης τους είναι αισθητά μικρότερη από τη δυνατότητα εύρεσης από τις διωκτικές αρχές εάν υπάρχει η θέληση και τα μέσα. Το Διαδίκτυο δεν γεννάει παιδεραστές, τα προσωπικά βιώματα οδηγούν σε τέτοιες παθολογίες και κάθε φορά που στις ειδήσεις παίζει η "εύρεση των κυκλωμάτων" είναι γιατί τα ψηφιακά ίχνη πολύ δύσκολα μπορούν να εξαφανιστούν και οδηγούν μετά από συντονισμένη δράση των αρχών στους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς. Σε πρότερες εποχές τέτοιοι κύκλοι ήταν μικρά βασίλεια σιωπής. Φυσικά αυτό το πολύ σημαντικό φαινόμενο όπως και άλλα ανάλογα που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες δε μπορεί να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο καταστολής αλλά σε επίπεδο πρόληψης (οικογενειακή ανατροφή, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κατά την παιδική και εφηβική ηλικία).

Επιστρέφοντας στο κυρίως θέμα της ανάρτησης για να τοποθετηθώ εξ' αρχής λέω ρητά ότι είμαι ΚΑΤΑ της επιβολής ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ. Όπως έχω γράψει και παλαιότερα σε θεωρητικό επίπεδο αποκηρήττω τη βία διότι μου είναι προφανές ότι η άσκηση της παράγει βία ίδιας ή πολλαπλάσιας ποσότητας με μοναδική εξαίρεση την υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής (και κάθε μορφής ζωής γενικότερα). Όμως είναι εύκολο να θεωρητικολογείς όταν ο ίδιος δεν εμπλέκεσαι συναισθηματικά και ειδικά σε εκρηκτικές καταστάσεις όπως η κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής ή στη χειρότερη περίπτωση η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου από εγκληματική ενέργεια τρίτου. Το σοκ σε τέτοιες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι τόσο ισχυρό που αρκετοί άνθρωποι μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνο (προσωρινά) με ανάλογη άσκηση βίας προς τον τελεστή της πράξης σε μία αντισταθμιστική ψευδολογική. Προσωπικά δεν έχω εμπλακεί ποτέ συναισθηματικά σε τέτοιο βαθμό και αυτός είναι ένας λόγος για να διατηρήσω μερικές επιφυλάξεις για τις αντιδράσεις μου σε ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο καθώς μπορώ να ελπίζω μόνο ότι το επίπεδο της ανατροφής και της κουλτούρας μου θα λειτουργήσουν ως ισχυρά αναχώματα οποιασδήποτε συναισθηματικής πλυμμήρας ικανής να οδηγήσει σε πράξεις βίας.

Μία πρώτη πλευρά εξέτασης του θέματος είναι η ηθική θρησκευτικού υποβάθρου δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων παγκοσμίως είναι θρησκευόμενοι. Με την παραδοχή ότι όλα τα ιερά κείμενα όλων θρησκειών αποτελούν το λόγο του Θεού (όπως αυτός ονομάζεται δογματικά ή όχι σε κάθε θρησκεία) σε κανένα από αυτά δεν υπάρχει προτροπή σε πράξεις βίας προς συνανθρώπους με εξαίρεση μερικά αμφιλεγόμενα μέρη στο Κοράνι για τα οποία όμως καλύτερα είναι να μιλήσουν ειδικοί ή να καταθέσουν τη γνώμη τους μουσουλμάνοι. Ο Βουδισμός είναι περισσότερο φιλοσοφία ζωής παρά θρησκεία και σίγουρα αποκυρρήτει τη βία. Το προφανές ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι πως μπορεί να συμβαδίσει η θανατική ποινή ηθικά ως πράξη με τη θρησκευτική ηθική; Ειδικά στην Ελλάδα όπου θρησκεία και κράτος είναι συνταγματικά δεμένα μπορεί να μου απαντήσει κάποιος πως η χριστιανική διδασκαλία που είναι εμποτισμένη από την εκδήλωση αγάπης προς τον συνάνθρωπο και προτρέπει για την προσφορά και του έτερου μάγουλου προς ράπισμα μπορεί να συνυπάρξει με μία τέτοια ποινή;

Για να ξεπεράσουμε το σκόπελο της θρησκευτικής ηθικής ας κάνουμε την παραδοχή ότι καμία οργανωμένη κοινωνία δεν χρειάζεται να δεσμεύεται από τα θρησκευτικά της πιστεύω και ότι απλά θέλει να εφαρμόσει κανόνες και ποινές ώστε να πορεύεται ομαλά και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της. Επιβάλλει λοιπόν την θανατική ποινή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών μετά από δικαστική διαδικασία με σκοπό η σοβαρότητα της ποινής αυτής να είναι κυρίως αποτρεπτική. Τι δείχνει η πρακτική όμως; (θυμίζω ότι μία από τις προηγμένες χώρες του κόσμου, οι ΗΠΑ την εφαρμόζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανά πολιτεία). Σε πρόσφατη έρευνα πανεπιστημίου του Σικάγο το 88% της Αμερικανικής Ένωσης Εγκληματολόγων πιστεύει ότι η αποτρεπτική της αξία αποτελεί ένα μύθο.

Ένα κομβικό σημείο πριν την επιβολή της ποινής είναι φυσικά η δικάσιμος του κατηγορούμενου. Δεν νομίζω να χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι η θανατική ποινή είναι μία πράξη μη αναστρέψιμη μετά την τέλεση της. Πως λύνεται το πρόβλημα ανθρώπων που έχουν οδηγηθεί εκεί χωρίς να είναι πραγματικά ένοχοι; Η έκβαση ενός δικαστηρίου δεν εξαρτάται απλά από το έγκλημα: Στο βιβλίο «Dead Wrong», ο συγγραφέας Mchael Mello, δικηγόρος θανατοποινιτών για 14 χρόνια στη Florida, αναφέρει: «Η θανατική ποινή είναι σαν ένα κλήρο, αλλά νοθευμένο κλήρο. Το αποτέλεσμά του επηρεάζονται από ζητήματα πολιτικής, τάξης, φυλής, γεωγραφίας, και το πιο σημαντικό, από την ποιότητα και τις πηγές του δικηγόρου υπεράσπισης στη δίκη». Ταυτόχρονα, το θέμα στις ΗΠΑ περιπλέκεται και από το γεγονός ότι η τελική απονομή χάριτος σε εγκληματίες του ποινικού δικαίου, δίδεται από τον κυβερνήτη της εκάστοτε πολιτείας. Πολλές φορές, λοιπόν, καταγράφεται το φαινόμενο, αντί αυτός να εκφράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, να επιχειρεί να υπηρετήσει τις επιθυμίες του εκλογικού σώματος.
       
        

Τέλος ας περάσουμε στην καθευατή πράξη (από το ίδιο άρθρο της Καθημερινής): Έξι είναι οι πιο διαδεδομένοι τρόποι εκτέλεσης της θανατικής ποινής από το 2000:
Αποκεφαλισμός σε Σαουδική Αραβία και Ιράκ
Ηλεκτρική καρέκλα στις ΗΠΑ
Κρεμάλα σε Αίγυπτο, Ιράν, Ιαπωνία, Ιορδανία, Πακιστάν και Σιγκαπούρη
Θανατηφόρος ένεση σε Κίνα, Γουατεμάλα, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και στις ΗΠΑ
Πυροβολισμός σε Λευκορωσία, Κίνα, Σομαλία, Ταϊβάν, Ουζμπεκιστάν και Βιετνάμ
Λιθοβολισμός σε Αφγανιστάν, Ιράν και Νιγηρία
        
Κάθε φορά που διαβάζω τη παραπάνω λίστα ανακατεύεται το στομάχι μου όπως φυσικά και με τις πράξεις των εγκληματιών. Μήπως η ίδια αυτή φυσική αντίδραση του οργανισμού μου και στις δύο περιπτώσεις μου λέει ότι στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να εγκληματούμε και εμείς και να βαπτίζουμε το έγκλημα μας "τιμωρία"; Μιας και παραπάνω αναφέρθηκα στη μάζα που επιθυμεί και στην μειοψηφία που κάνει πραγματικότητα τις πράξεις της μάζας αυτής να θυμίσω ότι το ποινικό δίκαιο τιμωρεί και τον ηθικό αυτουργό του εγκλήματος. Δεν θα ήταν σωστό λοιπόν ως ηθικοί αυτουργοί της επιθυμίας επιβολής της θανατικής ποινής να παίρνουμε μέρος στην τέλεση της όχι ως θεατές αλλά ως δήμιοι όλοι; Και αν κάτι σύγχρονοι μέθοδοι όπως η θανατηφόρος ένεση ή ο θάνατος από απόσταση πυροβολώντας ή λιθοβολώντας "κάνουν" τον θάνατο του αλλουνού λιγότερο οδυνηρό γιατί δεν δοκιμάζουμε να μπήξουμε στη σάρκα του μελλοθάνατου ένα κομμάτι από ατσάλι κοφτερό να την διαπεράσει μέχρι να γεμίσουν τα χέρια μας με αίμα και να δούμε πρόσωπο με πρόσωπο τη ζωή να σβήνει αργά μπροστά μας; Μήπως φοβόμαστε να κοιταχτούμε στον καθρέπτη;
    
Πολλοί ίσως αντιτάξουν ως επιχείρημα την αποτυχία της εφαρμογής του σωφρονισμού όπως πάλι δείχνουν οι στατιστικές. Όμως δεν μπορώ να φανταστώ ως τιμωρία τίποτα πιο γήινα τρομακτικό από τη σιωπή και το σκοτάδι της απομόνωσης. Αλλά ας μιλήσουμε μία άλλη φορά για αυτό...

9 πειραματίστηκαν:

patsiouri είπε...

Να δω, θα έρθει το σχόλιο ή τζαμπα το κατεβατό που θα γράψω???

Είμαι κι'εγώ μία από αυτούς που τάχθηκαν υπέρ της θανατικής ποινής.
Σίγουρα δε θα είχα ποτέ τη δύναμη να το εφαρμόσω αυτοπροσώπως εκτός αν τεμάχιζαν μπροστά μου το παιδί μου με ηλεκτρικό πριόνι.
Σε μία ιδανική κοινωνία, το Κακό πρέπει καταρχήν να προλαμβάνεται και κατ'εξακολούθηση και αν δεν έχει προληφθεί, να θεραπεύεται.
Μιλάμε όμως για τη χώρα μας.
Μακ΄ρι να υπήρχαν δέκα χιλιάδες ψυχολόγοι να κάτσουν να δουλέψουν πάνω στους ανθρώπους που έχουν διαπράξει τα φρικτότερα των εγκλημάτων.
Αλλά χά!
Οι Ψυχολόγοι δεν επαρκούν ούτε για να στηρίξουν τα θύματά τους, πολυτέλειες τώρα...
Αρκετά από τα τέρατα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα μετά από λίγο καιρό χωρίς κανείς να γνωρίζει έστω το ονοματεπώνυμό τους ( και σ'αυτό είμαι μαζί σου πως πρέπει να έχει αξαλειφθεί εκατό τοις εκατό η πιθανότητα λάθους).
Ειδικά οι βιαστές παιδιών, έχει αποδειχτεί πως κατά 9οκάτι τοις εκατό το ξανακάνουν.
Ξαναεπιδιώκουν να στριμώξουν μωρά.

Και ο.κ, ούτε εγώ είμαι τελικά υπέρ της θεσμοθετημένης θανατικής ποινής.
Άν με έβαζες να υπογράψω, δε θα υπέγραφα.
Εξαιτίας των λόγων που ανέφερες και επειδή θα ήθελα να πάμε μπροστά και όχι πίσω.
Αν όμως μου έδειχνες πχ ένα βίντεο με σκληρό βιασμό μωρού και αμέσως μετά μου έφερνες μπροστά μου τον άνθρωπο του βίντεο, τότε ναί φίλε, θα τον καθάριζα.

patsiouri είπε...

Καλέ γράψε και καμιά ιστορία με κανα βλαχαδερό της Τραχανοπλαγιάς στο στρατό!!!!
(Και για να μην παρεξηγηθώ "βλαχαδερό" καταλαβαίνετε όλοι τί εννοούμε, μπορεί να είναι και Αθηναίος!)

Ανώνυμος είπε...

Όπως κι εσύ είμαι εναντίον της θανατικής ποινής. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, να επιβάλει τη νομοθεσία και να σωφρονίζει, όχι να παίρνει ζωές. Κατανοώ περισσότερο τον οποιονδήποτε εν βρασμώ ψυχής -αν για παράδειγμα βλάψουν αγαπημένο του άνθρωπο- προκαλέσει σωματικές βλάβες ή ακόμα και θάνατο συνάνθρώπου του, από μία βάρβαρη πολιτεία που εφαρμόζει την ποινή του θανάτου.

Εύα

http://evastamou.blogspot.com

Mistirios είπε...

@patsiouri

Όπως και εγώ έγραψα διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για το πως θα αντιδράσω αν πάθει κάτι κάποιος αγαπημένος μου από εγκληματική πράξη... Αλλά ας μην ασχολούμαστε με υποθετικά σενάρια και ας αντιταχθούμε σθεναρά σε οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησης της θανατικής ποινής.

(Περί στρατού)
Θα έχει και άλλα επεισόδια η σειρά του στρατού καθώς έχω πολλές και έντονες αναμνήσεις και μερικές είναι αστείες...

Mistirios είπε...

@Eva Stamou

Ευχαριστώ για το σχόλιο και την σύμφωνη γνώμη σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.

Καλή σου μέρα!

spyros1000 είπε...

ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ...
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ..

Laplace είπε...

καλημερα φιλε
χαχα κ εγω περιμενω την συνεχεια του στρατου..εχουν πλακα αυτες οι ιστοριες.

στο θεμα μας:

η ανοδος της ακροδεξιας στην ευρωπη κ στην ελλαδα θεωρω οτι ειναι περισταστιακη..ειδικα για ΛΑΟΣ πιστευω οτι θα διαλυθει..θα απορροφηθεί απο ΝΔ σε καποια χρονια..εδω θα ειμαστε..

φυσικα κ το διαδίκτυο δεν γενναει παιδεραστες ..ή εισαι ή δεν εισαι..δεν σε κανει το νετ...οι ΑΡΔ οντως υπερβαλλουν κ οχι μονο σε αυτο

συμφωνω οτι ειναι ευκολο να θεωρητικολογεις αν δεν εμπλεκεσαι συναισθηματικα..

για θρησκεια κ βια δεν μπορω να απαντησω,δεν ειμαι τοσο θρησκευομενος ωστε να εχω ασχοληθει...

ειδα την λιστα με τις χωρες κ τον τροπο θανατικης ποινης..ναι,ανατριχιασα..

αλλα κ εγω σαν το πατσιουρι αν κ δεν θα υπεγραφα,αν εβλεπα ενα τετοιο βιντεο θα ηθελα να ειμαι ακομα κ ο δημιος...

καλο ΣΚ φιλε

Mistirios είπε...

@spyros1000

Φίλε Σπύρο νομίζω ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Θα ήθελα αν μπορείς να μου πεις πως η θανατική ποινή ωφελεί με βάση τα όσα γράφω...

Καλό μήνα και σε εσένα.

Mistirios είπε...

@Laplace

Για τον στρατό έχω να γράψω πολλές ιστορίες καθώς έχω πολλές αναμνήσεις από εκεί..

Για το ΛΑΟΣ όπως πάνε τα πράγματα φοβάμαι μην γίνει το αντίθετο (να απορροφήσει αυτό τη ΝΔ)!

Σε ότι αφορά την θέαση του εγκλήματος και τα αισθήματα που προκαλεί δύσκολα μπορώ να ρίξω άδικο σε κάποιον αλλά μακάρι να μην μας συμβεί κάτι τέτοιο...

ΚΑΛΟ ΣΚ!

Δημοσίευση σχολίου

Πειραματίσου: